Miten hyödyn vähennyksistä?

posted in: Yleinen | 0

Tiesitkö, että saat vähentää seuraavat menot verotuksessa: Kotitalousvähennys, työmatkakulut, myyntitappiot ja asuntolainan korot? Vähennyksellä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että valtio maksaisi esimerkiksi työmatkakulusi. Törmäämme usein väärinkäsityksiin siitä mitä vähennys oikeasti tarkoittaa ja moni olettaa saavansa menokulut takaisin verotuksessa. Vähennys merkitsee sitä, että joudut maksamaan vähemmän veroa vähennyskelpoisista kuluista. Pääsääntö verotuksessa on, että veroa maksetaan tulosta, josta on vähennetty tulon hankkimiseen liittyvät kustannukset. Vähennykset tehdään joko tulosta, joka on riippuvainen veroprosentistasi tai verosta, joka ei ole riippuvainen veroprosentistasi.

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys yritykseltä ostettavasta palvelusta tehdään verosta, joten hyödyn suuruus ei riipu tuloistasi. Saat vähentää 45% yritykselle maksamastasi vähennykseen oikeuttavasta, arvolisäverollisesta työkorvauksesta ja vähennys on maksimissaan 2,400e. Jos kulusi ovat alle 100e, et saa tehdä siitä vähennystä. Sillä kotitalousvähennys on henkilökohtainen, saat vähennyksen vaikka puolisosi tekisi kotitalousvähennyksen myös.

Työmatkakulut

Työmatkakulut vähennetään tulosta, joten mitä suuremmat tulot, sitä enemmän vähennyksiä saat. Saat tehdä vähennyksen työmatkakuluistasi, jos kulut ylittävät 600e. Kustannuksia saat vähentää enimmäkseen 7,000e vuodessa. Kulut lasketaan halvimman käytettävissä olevan kulkuneuvon mukaan.

Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainan korkovähennys tehdään myös tulosta. Asuntolainan korkomeinoista 75% on vähennyskelpoista. Asuntolainan korkovähennys tehdään useinmiten pääomatuloista, mutta jos sinulla ei sellaisia ole vähennys tehdään ansiotulojen verosta. Hyötysi on kuitenkin yhtä suuri vaikka vähennys tehtäisiin ansiotulojen verosta.

Myyntitappiot

Omaisuuden myyntitappiot voit vähentää pääomatuloista, mutta ainostaan omaisuuden luovutusvoitoista. Vähennystä myyntitappiosta ei siis saa tehdä esimerkiksi osinko-, vuokra- tai korkotuloista. Tappiot voit vähentää joko niiden syntymisvuonna tai viitenä seuraavana vuonna, joten voit säilöa tappioita jos niitä ei kerry tarpeeksi. Tämä sääntö tuli voimaan vuonna 2010, joten tappiot jotka syntyivät ennen sitä tulee vähentää kolmen vuoden sisällä. Kun voitosta vähennetään luovutustappiot, verotettava luovutusvoitto pienenee, jolloin joudun maksamaan vähemmän veroa.

asiakasedut