Sinulla saattaa olla jo kaikkien aikojen liikeidea paperilla ja into kaakossa valmiina valloittamaan maailmaa. Ennen kuin lähdet toteuttamaan ideaasi niin taloushallinnon osalta on hyvä pysähtyä miettimään muutamia asioita.
1. Yritysmuoto
Moni yritys aloittaa osakeyhtiönä, mutta välttämättä tämä ei ole aina paras vaihtoehto. Eri yritysmuodoissa on erilaiset verotus periaatteet sekä eritasoiset velvoitteet. Ennen kuin valitset yhtiömuotoa niin käy läpi eri yhtiömuotojen tunnusmerkit ja valitse vasta sitten sinulle sopivin. Yrityksen yhtiömuotoa voidaan aina myöhemmin muuttaa.
2. Verovelvollisuus
Aloittaessasi yritystoiminnan sinulle lankeaa monia verovelvollisuuksia mistä on hyvä olla perillä. Arvonlisäverovelvollisena ensimmäisiä asioita on päättää kausiveroilmoituksen antotiheys. Tämän lisäksi sinun tulee ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin. Lisäksi on hyvä tietää mistä kaikista vakuutuksista sinun tulee huolehtia yrittäjänä.
3. Budjetoi
Älä lähde soitellen sotaa. Budjetoi, budjetoi ja budjetoi. Laadi mielellään kolme erilaista budjettia. Worst case scenario, Best case scenario and target budget. Näiden avulla voit hahmotella rahoituksen riittävyyttä, jos kaikki ei mennytkään kuin päiväunissa, tai mitä jos tuleekin big boom – positiivinen ongelma. Riittääkö resurssit? Leikittele niillä luvuilla kunnes kaikki mahdolliset ja mahdottomat skenaariot on kertaalleen ihmetelty.
4. Asianmukaiset työkalut
Taloushallinnon ohjelmat on nykyään verkossa ja sellainen kannattaa hankkiakin. Kaikki muu on turhaa tässä vaiheessa. Tällöin pääset taloushallintoosi aina käsiksi mistä tahansa. Lisäksi hoidat asioita samassa ympäristössä kirjanpitäjäsi kanssa. Tällöin asiat pysyvät läpinäkyvinä.
Hyviä verkon yli toimivia taloushallinnon ohjelmia on dooranet, procountor ja netbaron. Lisää aiheesta voit lukea täältä
5. Tilitoimisto
Hyvä tilitoimisto kumppani on kultaakin kalliimpi löytö ja siitä kannattaa pitää kiinni. Hyvältä tilitoimistolta saat kaikki tarvittavat palvelut yhden katon alta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota tilitoimiston käyttämiin työkaluihin ja resursseihin. Toimistoakin tärkeämpää on hyvä kirjanpitäjä. Hyvä kirjanpitäjä on sosiaalinen ja avoin. Kiinnostunut asiakkaansa asioista ja puhuu ihmisten kielellä. Hyvä kirjanpitäjä pitää huolta asiakkaansa liiketoiminnasta aivan kuin se olisi hänen omansa.