Kuinka paljon yritykselläni on rahaa?

Tämä saattaa kuulostaa tyhmältä kysymykseltä, mutta tosiasiassa tämä on paras kysymys, jonka yrittäjä voi esittää kirjanpitäjälleen tai ylipäätään kenellekkään. Vaikka pankkitilin saldo kertookin yrittäjälle paljonko yrityksellä on rahaa tänään, se ei kerro mitään seuraavasta päivästä tai sitä seuraavasta.

Rahan riittävyyden varmistaminen on yritykselle olennaista selviytymisen kannalta. Jos esimerkiksi erääntyvälle laskulle ei riitä rahaa, mutta erääntyvä saatava on tiedossa, voi yrittäjä pyytää lisää maksuaikaa erääntyvälle laskulle. Saatavia ei aina kuitenkaan ole riittävästi. Hyvässä tapauksessa yritys voi saada lisää luottoa, yrittäjä voi sijoittaa yritykseen lisää rahaa tai yritys voi myydä omaisuuttaan. Näin yrittäjä välttyy kassakriisilta. Huonossa tapauksessa tulee kuitenkin konkurssi.

Yrittäjä ei välttämättä tarvitse kirjanpitäjää kertomaan paljonko yrityksellä on rahaa käytettävissä. Jos yksityisyrittäjä lähettää myyntilaskut, maksaa ostolaskut ja katsoo ainakin kerran viikossa pankkitilin saldon, tuntee hän yrityksensä kassatilanteen tarpeeksi hyvin. Isommissa yrityksissä saatetaan tarvita muita järjestelyjä, kuten taloushallinnon ohjelmiston. Taloushallinnon ohjelmisto kertoo hetkessä, paljonko yrityksellä on rahaa käytettävissä.

Vaikka yrittäjä pystyisikin varmistamaan rahan riittävyyden seuraavalle kuukaudelle, tämä ei auta, jos hän ei pysty vaikuttamaan rahan määrään. Suosittelemme, että yrittäjät siirtyisivät passiivisesta kassan katsomisesta aktiiviseen kassan suunnitteluun. Kassasuunnitelman laatimisessa kirjanpitäjä on paras kumppani. Se, että kuinka paljon yrityksellä on rahaa tänään, huomenna ja vuoden päästä, on parasta tietoa, jota kirjanpitäjä voi yrittäjälle tarjota.

asiakasedut