Mikä on lomapalkkavaraus?

Lomille lomps! Kesähän on jo melkein täällä ja ensimmäiset työntekijät jäävät kesälomalle jo kahden kuukauden sisällä. Yrittäjänkin on helpompi rauhoittua nauttimaan kesälomastaan, kun lomapalkkavaraus on kunnossa.

Palkallista lomaa kertyy työntekijälle, kun työsopimuksesta riippuen 35 tunnin tai 14 päivän sääntö kuukaudessa täyttyy. Lomaoikeus alkaa kertymään heti kun työsuhde alkaa. Aluksi työntekijälle kertyy kaksi lomapäivää kuukaudessa ja myöhemmin kaksi ja puolipäivää. Nämä lomaoikeudet kertyvät lomapalkkavaraukselle ja sitä kautta yhtiön tulokseen. Tulos, joka on ajantasalla, sisältää kuukausittaisen lomapalkkavarauksen muutoksen. Jos varauksen muutosta ei kirjata tulokseen kuukausittaisella tasolla, on se kirjattava tilinpäätökseen.

Kerätyt lomapäivät kasvattavat varausta ja tätä varausta puretaan loman yhteydessä, jolloin työntekijälle maksetaan palkkaa loman ajalta. Työnantaja voi myös määrätä milloin varaus puretaan kuten esim. heinäkuussa.

Jos yritys maksaa lomarahaa, varaus maksetaan myös lomarahasta. Tämän lisäksi tulee laskea sosiaalikuluvaraus, joka on tällä hetkellä 22,5 prosentin luokkaa.

Palkanlaskenta antaa yritykselle sentilleen oikein lasketun lomapalkkavarauksen. Joko ulkoistettu palkanlaskija tai yrityksen oma palkanlaskija hallitsee tiedon henkilöstön palkoista, lomapäiväkertymistä, sosiaalikuluprosenteista ja varauksen laskentatavasta. Näiden taustatietojen avulla palkanlaskija pystyy tekemään varauksen oikein ja ajallaan. Kun varaus on laskettu, kirjanpitäjä kirjaa varauksen muutoksen tulokseen.

Muistakaa yrittäjät pitää kesäloma! Jo muutaman päivän loma hyvin käytettynä irrottaa arjesta, lataa akkuja ja virkistää mieltä.

asiakasedut