Pienellä yrityksellä on kolme vaihtoehtoa siihen, miten yrityksen kirjanpitoa hoidetaan. Jokaisella vaihtoehdolla on tietenkin omat plussansa ja miinuksensa, mutta peruskirjanpidon pyörittäminen harvemmin onnistuu pieneltä yritykseltä yhtä tehokkaasti ja vaivatta kuin ammattilaiselta. Lisäksi taloushallintoon tarkoitetut tietojärjestelmät tulevat usein pienelle yrittäjälle kalliimmaksi kuin taloushallinnon ulkoistaminen kirjanpitäjälle. Vaihtoehdot hommien hoitamiseksi ovat kumminkin seuraavat:
Tee kirjanpitosi itse
Suuri plussa sille, että teet kirjanpitosi itse on se, että et joudu maksamaan rahaa ulos yrityksestäsi. Pysyt myös paremmin ajan tasalla yrityksesi taloudellisesta tilanteesta. Moni yrittäjä on kiinnostunut numeroista ja haluaa seurata yrityksen toimintaa päivittäisellä tasolla. Kirjanpitoon kuluu kuitenkin oma aikansa ja yrittäjälle voi olla haasteellista pysyä ajan tasalla lain ja asetusten kanssa. Kirjanpidon laatiminen vie myös aikaa pois yrityksen pyörittämisestä. Järjestelmät ovat myös kalliita ja virheet ovat omalla vastuullasi.
Ulkoista lakisääteinen peruskirjanpito
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tilitoimisto tekee kirjanpitosi perinteisillä keinoilla ja yrittäjä seuraa itse maksuliikennettään. Tällä keinolla säästät aikaasi ja vältyt kirjanpidon rutiiniongelmien vaivoista. Raportointi ja viranomaisraportointi hoituu kirjanpitäjältäsi myös ajallaan ja tehokkaasti. Kirjanpitäjälläsi on myös ajantasaiset tietojärjestelmät, joten sinun ei itse tarvitse investoida niihin ellet halua sähköistä kirjanpitoa yrityksellesi. Numeroiden pyörittämisen sijaan saat keskittyä numeroilla johtamiseen.
Ulkoista talousohjaus
Jos ulkoistat talousohjauksen tilitoimistollesi, seuraa kirjanpitäjäsi myös maksuliikennettäsi peruskirjanpidon lisäksi. Ulkoistamalla talousohjauksen saat ehdoituksia liiketoimintasi kehittämiseen, joten pystyt optimoimaan samalla rahankäyttöäsi. Se, että et kehitä yritystäsi yksin antaa monelle yrittäjälle turvallisuuden tunnetta ja auttaa yrittäjää keskittymään olennaiseen. Saat myös ajan tasaista tietoa siitä, mikä yrityksesi taloudellinen tilanne on. Kirjanpitäjäsi ilmoittaa myös välittömästi, jos jokin liiketoimintasi osa-alue ei ole kannattava. Sillä joudut säännöllisesti toimittamaan myyntisi tiedot kirjanpitäjällesi ja varaamaan aikaa säännöllisille tapaamisille, voi tämä vaihtoehto olla joillekin yrittäjille ylivoimainen.