Missä tapauksessa verottaja hyväksyy työntekijälle maksettavat päivärahat verovapaana?

Päivärahan raja määritetää työehtosopimuksessa. Siinä voidaan sopia ihan millaiset rajat tahansa. Työnantajan ei ole kuitenkaan pakko maksaa mitään korvauksia työmatkojen aikana. Verottaja määrittelee kuinka paljon työnantaja saa maksaa päivärahaa sekä kilometrikorvauksia työntekijälleen verottomana.

Kilometrikorvauksia ja päivärahoja voidaan maksaa työntekijälle verottomasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Työnantaja voi maksaa työmatkan ajalta päivärahaa, jos matkakohde on yli 15 kilometrin päässä joko työntekijän asunnosta tai varsinaisesta työpaikasta. Työmatkan kesto vaikuttaa päivärahan suuruuteen.

Vuonna 2015 osapäiväraha on 18 euroa ja kokopäiväraha on 40 euroa. Osapäiväraha voidaan maksaa, jos työmatka on yli 6 tuntia ja kokopäiväraha, jos työmatka on yli 10 tuntia. Työnantaja voi myös antaa 10 euron ateriakorvauksen, jos työntekijä ei saa työmatkansa aikana päivärahaa. Ulkomaan päivärahan määrät löydät Verohallinnon taulukosta.

Päiväraha on korvausta tavallista suuremmista ruokailukuluista. Jos työmatkaan sisältyy ilmainen tai työnantajan kustantama ruokailu (kokopäiväraha/kaksi ateriaa, osapäiväraha/yksi ateria), päiväraha on puolet edellä mainituista määristä.

Työnantaja voi maksaa työntekijälle verottomasti kilometrikorvauksia, jos työmatkalla ajetaan omalla autolla. Vuonna 2015 kilometrikorvauksen perussumma on 0,44 euroa/km. Kilometrikorvaukseen vaikuttaa se, onko kyseessä oma auto vai työsuhdeauto ja onko kyydissä muita matkustajia.

Työntekijän on tehtävä työmatkasta matkalasku. Matkalaskuun tulee liittää mukaan matkaan liittyvät maksukuitit. Työnantaja voi korvata kuittien perusteella työmatkasta aiheutuneet matkakulut kuten lento- ja junaliput sekä majoituskulut kuten hotellimaksut. Työmatkasta voi kuitenkin aiheutua myös sellaisia lisäkustannuksia, joita ei voi selvittää kuittien tai tositteiden avulla kuten matkat työntekijän omalla autolla.

palvelupaketit