Mitä minun tulee toimittaa tilitoimistolleni?

Toimittamalla tilitoimistoosi kaikki olennaiset materiaalit varmistat, että kirjanpitosi saadaan tehtyä lain edellyttämällä tavalla ja että arvonlisävero lasketaan oikein. Lain mukaan yrittäjä voi toimittaa kaikki materiallinsa sähköisesti. Jos etsit itsellesi parempaa tapaa lähettää tositteita kirjanpitäjällesi sähköisesti, kokeile paprut.fi palvelua tästä. Toimitathan nämä materiaalit tilitoimistollesi kuukausittain:

Tiliote

Koska kirjanpito tehdään kuukausitiliotteen pohjalta, tiliote on tärkeä. Muistathan, että tapahtumaluettelo ei ole tiliote. Tekemällä sopparin pankkisi kanssa, voi tilitoimistosi saada tiliotteesi suoraan pankistasi sähköisesti.

Tositteet / kuitit

Kaikista kuukausittaisista rahatapahtumista on toimitettava tosite. Kuitissa tulee olla merkintä maksetusta arvonlisäverosta, vaikka se olisikin 0%. Jos arvonlisäveromerkinnät eivät ole kohdallaan, yrittäjä ei saa niistä vähennyksiä. Poikkeuksen tositteissa tekevät pankkipalvelumaksut ja muut sen kaltaiset kulut, sillä näistä on riittävät merkinnät tiliotteissa ja kirjanpitokirjaukset voidaan tehdä niistä. Maksukehoituksiin on hyvä löytää alkuperäinen lasku, vaikkei niissä yleensä olekaan riittäviä arvonlisäveromerkintöjä.

Huom! Kun yritykselläsi on tilinpäätöskuukausi, toimita aineiston mukana sellaiset osto- ja myyntilaskut, joiden toimituspäivä kuuluu vanhalle tilikaudelle.

 Postia Verohallinnolta

Verohallinnon postista on hyvä laittaa kopio menemään tilitoimistollesi. Jos posti aiheuttaa toiminpiteitä, kirjanpitäjäsi ilmoittaa tästä sinulle. Verohallinto lähettää vuosittain laskelman ennakkoverosta sekä verotuspäätöksen. Jotkut yritykset saavat myös kiinteistöveroilmoituksen.

Tilitoimiston vaihtaminen

Tilitoimistoa voidaan vaihtaa kun tilikausi loppuu tai keskellä tilikautta. Jotta kirjanpitoa voidaan jatkaa tilinpäätöksestä, tarvitaan viimeinen tasekirja sekä erittelyt taseen tileistä. Jotta kirjanpitoa voidaan jatkaa uudessa tilitoimistossa kesken tilikauden, on yrittäjän toimitettava lueteltujen lisäksi kuluvan tilikauden päivä- ja pääkirjat sekä tulos ja tase. Veroilmoitus tulee toimittaa kummankin vaihtoajan yhteydessä.

Sakke_4