Miten laadin myyntitositteen?

Tavaroita tai palveluita myyvän elinkeinonharjoittajan on tehtävä jokaisesta myyntitapahtumasta myyntitosite, joka dokumentoi kyseisen liiketapahtuman tiedot. Myyntitosite on laadittava aina kun myynti on tapahtunut, vaikka maksu tulisikin elinkeinonharjoittajan tilille myöhemmin (Myyntitositteena toimii tässä tilanteessa lasku). Myyntitosite on tehtävä, jotta kirjaus liiketapahtumasta voidaan tehdä kirjanpitoon; ilman myyntitositetta tavaran tai tuotteen myyntiä ei voida kirjata kirjanpitoon. Myyntitosite voi olla kuitti, lasku, kauppakirja ja/tai muu myyntitosite. Siinä tapauksessa, että myyntitapahtumasta laaditaan useita erilaisia dokumentteja, on elinkeinonharjoittajan varmistettava, että vähintään yksi näistä tositteista sisältää kaikki tiedot, jotka vaaditaan lain mukaisesti. Kirjanpitoon on kuitenkin hyvä toimittaa kaikki myyntitapahtumaan liittyvät tositteet. Myyntitapahtumasta jää vähintään yksi tosite asiakkaalle ja toinen myyjälle.

Huom! Muistathan velvollisuutesi antaa kuitti jokaisesta myyntitapahtumasta asiakkaallesi!

 

Siinä tapauksessa, että tavaroita tai palveluita myydään vähittäiskaupassa tai muussa myyntitilanteessa, jossa asiakkaat ovat yksityishenkilöitä, voidaan myyntitositteeseen soveltaa kevennettyjä laskuvaatimuksia. Sama toimii tilanteissa, jossa on kyseessä alle 400 euron kotimaan kauppa yritykselle. Jos kevennettyjä laskuvaatimuksia voidaan soveltaa, seuraavat tiedot pitää löytyä myyntitositteesta:

 1. Myyjän nimi tai kaupparekisteriin merkitty yrityksen päätoiminimi ja Y-tunnus
 2. Ostajan tiedot kuten nimi ja osoite, jos mahdollista (ei pakollinen)
 3. Tiedot myydyn tavaran lajista ja määrästä tai myydyn palvelun lajista ja laajuudesta
 4. Kauppahinta ja ALV-erittely
 5. Tositteen päiväys
 6. Tositteiden juokseva numerointi
 7. Maksutiedot kuten onko asiakas maksanut ostoksensa heti vai maksaako hän myöhemmin

Huom! Laskulla tulee näkyä maksamista varten tarvittavat tiedot kun taas kuitti merkitsee sitä, että ostos on maksettu välittömästi. Helpotat myös kirjanpitäjäsi työtä, jos kuitista näkyy, onko maksu tapahtunut käteisellä vai korttimaksuna.

 

Jos liiketapahtumaan ei voi soveltaa kevennettyjä vaatimuksia, on maksutositteessa oltava enemmän tietoja. Tässä yleiset laskuvaatimukset:

 1. Myyjän tiedot: Nimi, Y-tunnus sekä osoite
 2. Ostajan tiedot: Nimi ja osoite
 3. Tiedot myydyn tavaran lajista ja määrästä tai myydyn palvelun lajista ja laajuudesta
 4. Kauppahinta ja ALV-erittely
 5. Tositteen päiväys sekä tavaroiden toimituspäivät tai palveluiden suorituspäivät (laskulla), jos ne tapahtuivat eri päivinä kuin tositteen päiväys
 6. Tositteiden juokseva numerointi
 7. Maksutiedot: Jos kyseessä on lasku niin tarvittavat tiedot ovat maksun saajan pankkitilinumero, madollinen viitenumero sekä maksuehdot. Kuitti tarkoittaa sitä, että asiakas on maksanut ostoksensa samassa yhteydessä.

 

Jos sinulle tulee mieleen kysymyksiä blogistamme, olethan yhteydessä. Vastaamme mielellämme kysymyksiinne!

 

asiakasedut