Mitkä ovat tärkeimmät kirjanpidolliset päivämäärät?

Jos yrittäjä on laiminlyönyt ilmoituksiaan viranomaisille, verottaja lähettää muistutuksen. Muistutus ei kuitenkaan ole niin viaton, miltä se kuulostaa, sillä myöhästyneille laskuille tulee lisäkustannuksia. Myöhästyneet ilmoitttukset ja maksut kertovat paljon myös yrityksestä; usein syynä on se, että liiketoiminnasta vastaavat toimijat eivät ole perillä yrityksen tilanteesta. Tulevaisuutta koskeviin päätöksiin tarvitaan aina tietoa, joka on ajantasalla, joten myöhäiset ilmoitukset ja maksut ovat haitallisia yrityksen kehitykselle.

Kuukausittaiset toistuvat ilmoitukset ovat seuraavat:

Joka kuukauden 5. päivä rakennus työtä tilaavien ja itsenäisten ammatiharjoittajien on ilmoitettava tiedot Verohallinnolle. Jos urakkasopimuksen arvo on yli 15,000 euroa, on tiedot ilmoitettava joko sopimuskohtaisesti tai työmaakohtaisesti kaikista ostetuista rakennusurakoista.

Joka kuukauden 12. päivä on verotilimaksujen eräpäivä (Arvonlisävero ja Työnantajasuoritus). Arvonlisäveron voi ilmoittaa joko kuukausittain, kvarttaaleittain tai vuosittain riippuen yrityksen liikevaihdosta.

Joka kuukauden 14. päivä (tai 15. päivä joissakin tilitoimistoissa) tulee toimittaa kirjanpitoaineisto omaan tilitoimistoon joko sähköisesti tai perinteisellä menetelmällä kuten postitse.

Joka kuukauden 20. päivä on TyEL-vakuutuksen maksupäivä sekä ALV:n yhteenvetoilmoitus EU-yhteisömyynnistä. TyEL-vakuutuksen voi ilmoittaa myös vuosittain. Jos yrityksellä on myyntiä EU:n alueelle, tulee siitä antaa erillinen ilmoitus myyntikuukautta seuraavan kuukauden 20. päivään mennessä.

Joka kuukauden 23. päivä on ennakkoverojen maksupäivä. Maksuerät voidaan määrätä joka toinen kuukausi tai muutaman kerran vuodessa riippuen verotettavan tulon määrästä.

Vuosittaiset toistuvat ilmoitukset ovat seuraavat:

31.01 Vuosi-ilmoitukset, palkat ja osingot

2.03 Veroilmoitukset maa- ja metsätalous

2.04 Tilinpäätös ja veroilmoitukset Tmi, Ky, Ay

30.04 Tilinpäätös ja veroilmoitukset Oy (jos tilikausi päättyy 31.12)

Osakeyhtiössä tilinpäätös ja veroilmoitus on annettava 4 kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Huom! Selvitä puuttuvat kuitit sekä muut epäselvyydet välittömästi. Älä odota, että asia selviytyisi itsekseen. Useimissa tapauksissa asiat ovat selvitettävissä paljon helpommin kuin kuvittelit, joten parempi hoita asialliset hommat välittömästi kuntoon.

Sakke_4