Onko työntekijöille lahjaksi annetut lahjakortit veronalaista tuloa?

Monet työnantajat haluavat muistaa työntekijöitään lahjakorteilla. On kuitenkin muistettava, että työntekijälle annetut lahjakortit ovat aina työntekijälle veronalaista palkkatuloa ja niistä tulee periä ennakonpidätys ja maksaa palkan sivukulut. Tulo katsotaan sen verovuoden tuloksi, jona se on nostettu, merkitty verovelvollisen tilille tai muutoin saatu vallintaan.

Esimerkiksi esinelahjat eivät ole työntekijöille veronalaista palkkatuloa. On tärkeää huomioida, että työntekijä ei saa valita omaa lahjaansa ja työnantajan on tehtävä päätös lahjan sisällöstä. Lahjan arvon on myös oltava kohtuullinen.

Lahjakorttien arvonlisävero

Jos asiakas ostaa lahjakortin, kuittiin ei merkata arvonlisäveroprosenttia lainkaan. Kassakoneissa on erillinen ’osasto,’ johon lahjakortin osto lyödään. Lahjakortin myynti ei siis ole tavallinen myynti. Lahjakorttien myynnit tulostuvat erilliseksi summakseen kassakoneen päivä- tai kuukausiraporttiin ja siten päätyvät myös kirjanpitoon oikein.

Silloin kun lahjakortilla ostetaan tuote tai palvelu, myynti lyödään kassakoneeseen normaaliksi myynniksi. Kuittiin tulee tässä vaiheessa arvonlisäveroprosentti näkyviin.

Käytetyt ja myydyt lahjakortit tulee aina säilyttää kirjanpitoa varten!

sahkoinen_taloushallinto