Taas mennään rahan takii! Ja toisinaan toivottavasti myös intohimon ajamana – siis rakkaudesta lajiin. Jotta (aloittelevan) yrittäjän arkea ei täyttäisi itku tai hammasten kiristys, kannattaa opetella perusasiat.
Vaikka byrokratia taatusti aika ajoin tökkiikin, asialliset hommat on syytä hoitaa.
On laskettu, että peräti 80 % uusista yrityksistä heittää veivinsä taloudellisten syiden nujertamina. Numerohommien haltuunotto vähentää riskiä yrityksen kuolinkorinoihin – siksikin perusasiat kannattaa opetella.
Soitetaan suoraan vaan
Talousasiat eivät ole rakettitiedettä eivätkä asiat järin monimutkaisia, ellei niitä sellaiseksi tahdo tehdä. Kun talouden perusasiat ovat hallussa, pötkii tee se itse-asenteella varsin pitkälle. Ei kikkailla liikoja vaan soitetaan suoraan vaan!
”Tosi kiva maksaa tellit, lellit
sähkö, puhelin, puurot, vellit
vuokra, mätkyt, netti, velat
verot, korot, korkojen korot
Taas mennään rahan takii
Ei rakkaudest lajii vaan rahan takii”
– Antti Tuisku, Rahan takii
Varat
Varat ovat kaikkea sitä, mitä firmasi omistaa: rahat, laitteet ja kiinteistöt. Varojen suhteen kannattaa pitää mielessä, että kaikki on katoavaista. Mitä enemmän varoja on, sitä vakaammalta pohjalta yrityksesi ponnistaa.
Käyttöpääoma
Käyttöpääomalla tarkoitetaan rahoja, joita firmalla on satsattavana jokapäiväisiin kuluihin. Pennosia hassatessa kannattaa pitää visusti mielessä se, että jokainen tuhlattu kolikko täytyy myös ansaita takaisin.
Liikevaihto (eli tulot)
Liikevaihdolla ilmaistaan arvonlisäverottomien tulojen määrää ennen kuluja, veroja ja muita vähennyksiä. Vaikka isot numerot herättävätkin kunnioitusta, ei potra liikevaihto sellaisenaan kerro kannattavasta yrityksestä. Olennaista kannattavuuden näkövinkkelistä on kiinnittää huomiota katteeseen.
Kate
Katteella tarkoitetaan myyntejä, joista on miinustettu hankintakustannukset. Kate ilmaisee rahamäärän, jonka firmasi saa aikaan tuotteillaan tai palveluillaan ennen kuin siitä vähennetään myynti- tai hallintokulut.
Tase
Tase listattuine varoineen ja velkoineen on läpileikkaava katsaus firmasi terveydentilasta. Jotta ymmärrät yrityksesi tilanteen, kannattaa taseen lukutaito ehdottomasti opetella – vaikkapa sitten tilitoimistosi kirjanpitäjän koulimana.
Tuloslaskelma eli tilikauden tulos
Tuloslaskelma on se tilinpäätöksen osa, jossa ovat listattuna sieviin riveihin sekä myynnit että kulut. Tuloslaskelmasta pääsee tirkistelemään firman netto- ja bruttotuloksia. Miinusmerkkinen tulos tarkoittaa tarvetta ripeään petraamiseen – muuten ei kauaa ole enää sitä, millä mällätä.
Täsmäytys
Täsmäytyksessä tsekataan, että kirjanpito ja pankkiasiat pitävät kutinsa. Täsmäytys on toki pilkun viilaamista sanan varsinaisessa merkityksessä – mutta myös ihan välttämätön paha.
Yleiskustannukset
Yleiskustannukset kattavat kaiken sen, mitä joudut pulittelemaan pitääksesi putiikkisi pystyssä. Kiinteät kustannukset vuokrineen ja sähkökuluineen päivineen kuuluvat yleiskustannuksiin, jotka lankeavat maksettavaksi säännöllisesti – satoi taikka paistoi.
Yleiskustannukset kannattaa pyrkiä pitämään aisoissa – ne kun ovat juuri niitä kuluja, jotka eivät juurikaan jousta liiketoimintasi myötä- ja vastamäissä.
Muuttuvat kustannukset
Muuttuvat kustannukset ovat niitä kuluja, joiden määrä riippuu esimerkiksi yrityksesi tuottaman palvelun tai tuotteen suosiosta. Muuttuvat kulut ovat siis sinänsä kiinteitä kustannuksia armollisempia, koska ne joustavat liiketoiminnan mukaan.
Bruttotulos, nettotulos ja voitto
Bruttotuloksella tarkoitetaan myyntien ja myynnistä aiheutuneiden kulujen erotusta. Bruttotulos ei ole puhdasta voittoa, joten vielä kannattaa koittaa pysyä housuissaan – ainakin nettotulokseen saakka.
Nettotulos sen sijaan on ”lopullinen” tulos – eli, josta on vähennetty kaikki firmasi kulut (myös se viinahuuruinen taksimatka, jota koskaan ei olisi edes pitänyt tapahtua). Nettotulos voi olla plus- tai miinusmerkkinen. Jos voiton puolelle ollaan onnellisesti kivuttu, voi tuoton realisoida, tuhlata tai sijoittaa. Valinta on sinun!
Vaikka osallistuminen ja reilu peli toki ovat toki tärkeitä, voitto on se, johon yrityksissä liki poikkeuksetta pyritään. Voitto on siis plusmerkkinen nettotulos, jonka saavuttaneena kannattaa taputtaa itseään selkään.
Kriittinen piste
Kriittinen piste tarkoittaa kohtaa, jossa tuloja on täsmälleen yhtä paljon kuin menoja – kriittisessä pisteessä ollaan ns. omillaan.
Ylimyynti
Joskus käy niin, että virta vaan vie ja ylimyynti kuihduttaa yrityksen varat.
Ylimyynniksi kutsutaan tappavahkoa tilannetta, jossa firma myy enemmän kuin pystyy varoillaan tuottamaan. Näin saattaa tapahtua esimerkiksi resursseihin nähden liian nopean laajenemisen jälkimainingeissa.
Likvidit varat
Likvidit varat ovat kamoista kaikkein kovinta eli käteistä – rahaa, jota voit tarpeen tullessa käyttää. Käteiseen kannattaa suhtautua kunnioittavasti.
Varasto
Varastolla tarkoitetaan kaikkia siitä tarvikkeita, jotka firma on tullut hamstranneeksi siten, että ne ovat välittömästi käytettävissä. Varaston arvoa ei ole syytä paisuttaa, koska varat ovat silloin sidottuina. Toisaalta myös liian pieni varaston arvo voi aiheuttaa vaikeuksia.
Velkoja
Velkoja on vikkeläkinttuinen kaveri kintereillä. Velkojana viipottavat kaikki, joille olet velkaa aina vuokranantajasta K-kauppiaaseen.
Rasitteet
Rasitteilla ymmärretään taloudellisia velvoitteita ja varoja, joita firmasi on toisaalle velkaa. Rasitteet ovat kuin kivireki, jota kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman köykäisenä.
Velallinen
Velallisia puolestaan ovat kaikki, jotka ovat velkaa yrityksellesi. Vaikka velanperintä ei lienekään toimista arvostetuinta, kannattaa raha-asioissa ehdottomasti pitää puolensa. Maksut on pyrittävä keräämään ajoissa, koska myöhästyneet (tai kokonaan saamattomat) suoritukset oivat laittaa koko yritystoimintasi retuperälle.
Lopuksi
Raha on vain vaihdon väline – ja elämä ihmisen parasta aikaa. Mutta kun firman numeropelissä pysyy kärryllä, pystyy paremmin keskittymään varsinaiseen tekemiseen. Kohti ääretöntä – ja sen yli!
Raha ei oo mun valuuttaa.
Tahdon saada jotain kauniimpaa.
Appendix: Raha ei oo mun valuuttaa