Vaikuttaako yhtiömuoto yrittäjän auton käsittelyyn verotuksessa?

Kyllä se vain niin on, että osakeyhtiössä on enemmän valinnanvaraa kun kyseessä on yrittäjän auton käsittely verotuksessa. Toiminimiyrittäjä ei nimittäin voi vapaasti valita laittaako hän  auton todelliset kulut kirjanpitoon vai nostaako hän työajoista kilometrikorvaukset oman auton käytöstä. Kun toiminimi on kyseesä, vain työajojen osuus auton käytöstä merkitsevät. Tämä tarkoittaa sitä, että sillä ei ole väliä onko auto henkilökohtaisessa omistuksessa vai yrityksen nimissä.

Verottaja katsoo toiminimiyrittäjän auton olevan yksityisomistuksessa, jos työajoja on kertynyt alle puolet ajoista vuoden aikana. Tässä tapauksessa kilometrikorvaukset voidaan vähentää yksityisauton käytöstä työajoihin. Auton katsotaan olevan yrityksen omistuksessa, jos yli puolet ajoista on työajoja. Tässä tapauksessa verotukseen hyväksytään työajoja vastaava osuus auton todellisista kuluista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei yksityisajojen osuutta tulisi vähentää työajoista. Toiminimiyrittäjä ei voi vähentää ALV:eja auton ostamisesta eikä käyttökuluista, ellei auto ole pelkästään yrityksen käytössä.

Osakeyhtiössä on useimpia vaihtoehtoja: Yritykseltä voi velottaa kilometrikorvaukset työhön liittyvistä matkoista yksityisautolla tai auto voidaan liisata tai ostaa yrityksen nimiin. Yrityksen nimiin ostettua tai liisattua autoa voi käyttää myös yksityisajoihin, mutta näistä yksityisajoista pitää muistaa maksaa palkan mukana luontoisedun verotusarvosta laskettu ennakkopidätys. Omalta kirjanpitäjältä kannattaa kysyä, että kumpi on kannattavampi vaihtoehto yrityksellesi.

Huom! Kodin ja työpaikan välisitä matkoista ei saa kilometrikorvausta, sillä ne lasketaan yksityisajoina. Tähän on kuitenkin poikkeus: Jos matka kotoota ei olekaan työpaikalle vain vaikka myyntitapaamiseen asiakkaan toimistolla, kilometrit voi vähentää jo kotipihasta alkaen.

Muistathan myös pitää ajopäiväkirjaa!

sahkoinen_taloushallinto