Vinkkejä pienyrittäjille- muistalista lakisääteisistä velvoitteista

Ennakkoverot

Yrittäjän on itse huolehdittava, että oman elinkeinotoiminnan tulovero tulee maksetuksi. Ennakkoveron määrästä päättää verottaja yrityksen perustamisilmoituksen perusteella, jossa yrittäjän pitää arvioida ensimmäisen vuoden tulot. Ellei muutoksia tule, yrittäjä maksaa ennakkoveronsa kuukausittain samaa lippua käyttäen. Jos toimintasi on vähäistä, verottaja voi päättää ettei sinun tarvitse maksaa ennakkoveroa kuukausittain; päätös on kuitenkin täysin verottajan.

 

Tulovero

Tuloveroa on maksettava aina, kun saat voittoa elinkeinotoiminnastasi. Yksinkertainen tapa laskea tulot on vähentämällä vuoden tuloista näihin tuloihin kohdistuvat kulut. Verovuoden päätyttyä lopullinen tulovero lasketaan. Edellistä vuotta koskeva elinkeinotoiminnan veroilmoitus tehdään joka kevät; lopullinen verotettava tulo määräytyy tämän perusteella.

 

Yrittäjän verotettava tulo

Kun verottaja on hyväksynyt lomakkeelle kirjatun elinkeinotoiminnan tuloksen, hän lisää tämän summan yrittäjän muihin ansiotuloihin; lopullinen vero lasketaan tästä kokonaissummasta. Kun ensimmäisen toimintakausi on päättynyt ennakkovero määrätään automaattisesti edellisen tilikauden perusteella. Verottajalle kannattaa ilmoittaa muutoksista tuloihin, jotta ennakkoa voidaan oikaista. Määrätty ennakko pitää aina maksaa, vaikkei tuloja olisikaan; muuten verottaja lähettää mätkyt.

 

Ennakkoperintärekisteri

Ilmoittautumalla ennakkoperintärekisteriin, osoitat asiakkaillesi, että hoidat tuloverovelvoitteesi itse, eikä maksajalla ole tarvetta pidättää ennakkopidätystä laskustasi. Jos et ole rekisterissä, sinun tulee hankkia työkorvausverokotti, jonka perusteella maksaja pidättää ennakon. Maksajalla on velvollisuus pidättää 60% ennakonpidätystä työkorvauksesta siinä tapauksessa, että saajalla ei ole verokorttia eikä hän kuulu ennakkoperintärekisteriin.

Sakke_4